Синергетична оптимізація розвитку соціоприродних систем: концептуальний підхід у контексті sustainable development - Баженов, В.А.; Шевчук, В.Я.; Саталкін, Ю.М.; Білявський, Г.О.; Лізунов, П.П.; Лоєва, І.Д. (Екологічна безпека та природокористування, 2009)
Синергетична оптимізація розглядається як інтеграційна стратегія досягнення оптимальної для конкретних територіальних умов взаємодії соціальних і природних (екологічних) систем із забезпеченням синергетичного ефекта — гармонізації і збереження їх життєвих сил, збалансованого спільного розвитку (коеволюції). Представлена адекватна концептуальна модель соціоприродної системи, яка має бути оптимізована на синергетичних критеріальних засадах для конкретних місцевих, регіональних умов життєдіяльності і життєзабезпечення людини, територіальних громад, суспільства.