Учений, педагог, громадянин (З нагоди 150-річчя від дня народження академіка О.М. Нікольського) - Рогожа, М. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2008)
Видатний український учений-зоолог, професор, один із перших академіків Української академії наук (нині НАН України) Олександр Михайлович Нікольський збагатив біологічну науку фауністичними та зоогеографічними відкриттями, які й тепер не втратили своєї значущості й актуальності. 3 березня ц. р. невтомному дослідникові природи виповнилося б 150 років.