Порівняльна оцінка ефективності розвитку окремих регіонів України за допомогою Data Envelopment Analysis - Іванов, С.М. (Вісник економічної науки України, 2023)
В статті розглянуто питання оцінки ефективності регіонального розвитку на основі дослідження різноманітних підходів як на рівні нормативних документів, так і окремих пропозицій науковців. Розглянуто Стратегію регіонального розвитку України до 2027 року, в якій ступінь досягнення цілей має здійснюватися шляхом порівнянь фактично отриманих значень індикаторів з їх прогнозними значеннями. Зазначено, що просте досягнення прогнозних значень індикаторів не завжди свідчить про ступінь ефективності використання ресурсів при реалізації запланованих заходів. Аналіз великої кількості матеріалів наукових досліджень свідчить про те, що, незважаючи на об’єктивно позитивні риси запропонованих методик і підходів до оцінки ефективності регіонального розвитку, вони все ж не вирішують деяких проблем. З метою оцінки ефективності розвитку регіонів та визначення ступеню та напрямів неефективності запропоновано підхід з використанням методу Data Envelopment Analysis, який дозволяє оцінити як ступінь неефективності, так і визначити, за рахунок чого ця неефективність може бути ліквідована.