Особливості функціонального підходу до управління інформаційною безпекою підприємств за кризових умов - Озарко, К.С.; Копитко, С.Б. (Вісник економічної науки України, 2023)
В роботі визначено актуальність досліджуваної проблеми стосовно розвитку систем управління інформаційною безпекою підприємств і організацій. Особливої ваги дана проблематика набуває за кризових умов господарювання. За умов активного розвитку новітніх інформаційних, комунікаційних технологій, загального комп’ютеризування саме інформаційна безпека стає ключовою характеристикою інформаційних систем підприємств Розглянуто проблематику використання функціонального підходу при формуванні систем управління інформаційною безпекою підприємств за кризових умов. Проаналізовано сутність інформаційної небезпеки підприємств за кризових умов. Запропоновано процес формування комплексної системи управління інформаційною безпекою здійснювати на всеохоплюючих засадах функціонального підходу. Побудовано концептуальну модель управління інформаційною безпекою підприємства за кризових умов на засадах функціонального підходу. Дана модель сприятиме підвищенню рівня інформаційної та економічної безпеки підприємства. Запропонована методика для побудови систем управління інформаційною безпекою підприємств, що формується на засадах функціонального підходу повинна забезпечувати надійний рівень захисту інформації, комунікацій підприємства. Досягатиметься це завдяки безперервного моніторингу інформаційного середовища (загроз, небезпек, викликів тощо), постійному контролюванню інформаційно-комунікаційної діяльності підприємства, прогнозуванню інформаційної безпеки (зокрема ризиків, які на неї чинитимуть вплив) тощо. Результатом формування та застосування систему управління інформаційною безпекою підприємства на засадах функціонального підходу є формування комплексної, збалансованої, дієвої та гнучкої системи інформаційної безпеки, яка враховуватиме всі особливості застосування заходів для захищеності підприємства від негативних інформаційних, комунікаційних впливів, захисту інформаційних масивів (даних), інформаційних та інтелектуальних прав, забезпечуватиме відкритий доступ до інформаційних ресурсів працівників.