Діагностика та моделювання бізнес-процесів підприємства як обов’язковий компонент проєкту підвищення операційної ефективності - Шевченко, Н.Ю.; Мойсеєнко, К.Є.; Латишева, О.В. (Вісник економічної науки України, 2023)
В статті доведено, що обов’язковим компонентом успішного впровадження на підприємстві проєкту підвищення операційної ефективності є процедура проведення діагностики бізнес-процесів та їх моделювання. В статті доведено, що компаніям для підвищення операційної ефективності варто трансформувати свої бізнес-процеси на основі концепції Performance Management. З’ясовано, що стратегія «lean six sigma» залишається потужним інструментом для постійного вдосконалення і забезпечення операційної ефективності, особливо в поєднанні з іншими рішеннями, такими як моделювання бізнес-процесів, їх діджиталізація, розширена аналітика і штучний інтелект. В статті доказано, що це дозволить підвищити продуктивність праці та результативність усіх бізнес-процесів, що в свою чергу збільшить конкурентоспроможність компанії. Для цього в статті запропоновано впроваджувати проєкти та програми, які дозволятимуть будувати моделі існуючих бізнес-процесів, переглядати їх, виявляти недоліки та будувати нові моделі, які враховують поточний стан, зміни в середовищі, стратегічні орієнтації компанії та забезпечують операційну гнучкість, надійність та заощадливість. В статті запропоновано використання інструментів моделювання, що допомагає підвищити результативність бізнесу та продуктивність персоналу, оптимізувати витрати компанії, покращити надійність та забезпечити умови ощадливого виробництва. В статті запропоновано проведення процедури моделювання бізнес-процесів для виявлення недоліків в їх функціонуванні та їх перегляду і трансформування, перегляду розподілення за відповідальними особами та відповідною документацією на кожному етапі бізнес-процесів. У статті на конкретних прикладах представлена процедура моделювання бізнес процесів і побудовані візуальні моделі функціонування бізнес-процесів на платформі «Draw.io». Обґрунтовано необхідність проведення роз’яснювальної роботи серед співробітників для розуміння кожним учасником процесу своєї ролі (обов’язків). Визначено, що проведення роз’яснювальної роботи серед персоналу забезпечує підвищення відповідальності, злагодженість виконання дій, спрямованих на надання цінності результату.