Управління відновлювальними ресурсами в енергетиці в контексті забезпечення економічної стійкості енергетичних систем - Луньов, Є.О. (Вісник економічної науки України, 2023)
Обґрунтовано еколого-економічні та фінансові аспекти управління відновлювальних ресурсів в енергетиці з оцінкою стратегічний розвитку відновлювальної сонячної енергетики відповідно до стандартів стійкого управління проєктами. Проведено оцінку потенціалу відновлювальних джерел енергії в Україні, який складає близько 454,4 кВт/год, що дорівнює 59,2 млн тонн. умовного палива за рік. Аналіз за 2016-2020 роки виявив, що збільшено потужності відновлювальної електроенергетичні до 10900 МВт, а виробництво «зеленої електроенергії» до 26 млрд кВт, а вироблення із відновлювальних ресурсів теплової енергії зросло до 5,85 млн т. Розвиток відновлювальних ресурсів в енергетиці України забезпечувався випуском Зелених Єврооблігацій сталого розвитку (Green and Sustainability-linked bonds) терміном на п’ять років, випущений на суму 825 млн дол. США з рівнем дохідності 6,785%. Визначено, що Україна активно реалізує дії щодо отримання «зеленої» енергії та у Зеленій угоді (Green Deal), яка передбачає збільшення видобутку відновлювальних ресурсів в енергетиці та зростання їх частки до 20% відповідно до «Енергетичної стратегії України до 2035 року», що дозволить вітчизняному бізнесу підвищить енергозбереження та екологічну відповідальність, а отже об’єктивно з’явиться попит на «зелені» та «екологічні» інвестиції, «зелені» облігації, або «зелені» бони, що свідчать про розміщення коштів у енергоефективні та екологічні проєкти.