Українському народу – стабільний планомірностійкий людський розвиток (історико-аналітичні нариси: переосмислення минулого). Частина 4. Інституалізація економічного суверенітету незалежної України: витоки сьогодення - Фокін, В.П. (Вісник економічної науки України, 2023)
В статті, підготовленій у формі історико-аналітичних нарисів, викладені роздуми автора як державного діяча – останнього Голови Ради Міністрів УРСР і Першого Прем’єр-міністра суверенної і незалежної України. Наведені найбільш принципові положення Угоди про створення Співдружності Незалежних Держав (СНД) керівниками Держав і Урядів та Заяви голів Урядів Білорусії, Російської Федерації і України стосовно створення єдиного економічного простору. Нариси продовжили аналітичні оцінки попередніх статей автора стосовно методичних положень та результатів господарської реформи 1966-1990 рр. по підвищенню планово-економічної самостійності підприємств і об’єднань, галузей промисловості і народного господарства, республіканської економіки в цілому. Узагальнені методичні положення створення коштів фондів виробничого саморозвитку підприємств і об’єднань в контексті усуспільнення засобів виробництва як суб’єктів господарювання і управління. Наведені приклади узгодження економічних інтересів республіки з Центром Союзу РСР і практики створення Робочих груп Ради Міністрів Української РСР по розробці проектів Закону УРСР “Про економічну самостійність Української РСР”, Концепції “Ринок України” і Програми переходу Української РСР на ринкову економіку. Особлива увага приділена розробці Програми надзвичайних заходів з подолання економічної кризи 1991-1995 рр. Кожний підрозділ нарисів включає пропозиції автора щодо впровадження переосмислених урядових дій керівництвом України в повоєнний період. Розкрита участь керівництва і фахівців підвідомчого ЕНДІ в науковому забезпеченні інституалізації окремих складових економічного суверенітету як основи укріплення його державності. Викладені методологічні положення двосекторної моделі змішаної економіки “План-Ринок” і базового варіанту Теорії управління соціально-економічними процесами на різних рівнях господарювання як альтернативних рішень діючої англосаксонської моделі ринкової економіки відкритого типу. Стисло наведені підсумки діяльності Першого Уряду суверенної і незалежної України. Розкрита сутність структурно-відтворювального підходу до формування цілісною, ефективної і гнучкої системи управління вугільним виробництвом в суверенній і незалежній державі. Обґрунтовано визнання Планового сектору української моделі економіки “План-Ринок” як базису національного відродження.