Північно-Західне Надчорномор’я і Троя: можливість контактів за доби ранньої бронзи - Іванова, С.В. (Археологія, 2018)
Поховання ямної культури поширені далеко за межами Північного Надчорномор’я — на Балканах, у Фракії, Трансільванії і Альфельде. Але для ямної культури прямі контакти з Анатолією не простежені. Нові польові дослідження дозволяють по-новому реконструювати взаємини населення Північно-Західного Надчорномор’я і Анатолії в епоху палеометалу.