Кремаційне поховання на укріпленому поселенні трипільської культури Мирогоща 15 - Бардецький, А.Б.; Вертелецький, Д.Ю.; Потєхiна, I.Д.; Слободян, Т.I. (Археологія, 2019)
Статтю присвячено результатам інтердисциплінарного дослідження кремаційного поховання, яке було виявлене в оборонному рові трипільської культури етапу С-ІІ на поселенні Мирогоща 15 поблизу м. Дубно Рівненської обл. Аналізуються морфологічні особливості і стилістичні мотиви поховальної «урни», питання датування та аналогій цього поховання у контексті пам’яток трипільської культури. За результатами антропологічної експертизи, вперше проведеної на матеріалах кремаційного трипільського поховання, висвітлюються окремі деталі поховального обряду.