Краніологія похованих у давньоруському могильнику біля с. Гущин - Долженко, Ю.В. (Археологія, 2019)
Розглядається антропологічний склад похованих у Х—ХІІ ст. із курганного могильника в с. Гущин Чернігівського р-ну Чернігівської обл. Автор проаналізував серію черепів із розкопок 1872 та 1983 рр. за краніометричною і краніоскопічною методиками. Встановлено, що як чоловіча, так і жіноча складові цієї групи населення Чернігово-Сіверщини належали до південноєвропеоїдно го антропологічного типу. Проведено їх зіставлення із синхронними вибірками.