Запорозький Ґард: правда й вигадки - Товкайло, М.Т.; Титова, О.М. (Археологія, 2016)
Майже два десятиліття триває боротьба громадськості та пам’яткоохоронних органів за збереження низки пам’яток, які в сукупності визначають історико-культурну цінність пам’ятки культурної спадщини «Історичний ландшафт центру Буго-Ґардівської паланки Війська Запорозького». У статті розглянуто перипетії цієї боротьби, маніпуляції і фальсифікації навколо питання місцезнаходження Ґардового острова, похідної церкви Покрови Пресвятої Богородиці, Паланки та ін.