Історіософія В. П. Петрова як методологія етногенетичних студій - Корпусова, В.М.; Абашина, Н.С. (Археологія, 2019)
Розглядається методологія етногенетичних студій видатного українського вченого В. П. Петрова, яка базується на його історіософії. Основною тезою є розчленованість історичного процесу на замкнені і самодостатні часові відрізки історії людства — епохи. З цього випливає твердження про дискретність етногенетичного процесу, зумовлену перервністю історичного розвитку, зламами між епохами.