Риболовецький промисел ранніх слов’ян Середнього Подніпров’я (за матеріалами городища Монастирок) - Горбаненко, С.А.; Ковальчук, О.М. (Археологія, 2017)
У статті на основі матеріалів городища Монастирок проаналізовано риболовецький промисел ранніх слов’ян Середнього Подніпров’я. Проведено аналіз обставин виявлення решток риболовецьких снастей, у результаті чого зроблено висновок про переважну приналежність риболовецьких гачків до ранньослов’янського періоду існування городища. Іхтіологічними визначеннями встановлено, що промислом були охоплені принаймні 10 видів риб, які входять до складу 9 родів, 5 родин, найбільша кількість решток яких належить хижим рибам — щуці, сому, а також судаку і окуню; осетрові і коропові риби представлені одиничними кістками.