Выделение устойчивых переменных нелинейных систем с использованием метода дополнительных функций - Ковалев, А.М. (Доповіді НАН України, 2010)
Поставлена i розв’язана задача вилучення стiйких змiнних для нелiнiйної автономної системи диференцiальних рiвнянь iз вiдомою функцiєю Ляпунова зi знакосталою похiдною. Методом додаткових функцiй функцiя Ляпунова перетворена до вигляду, який дозволяє видiлити стiйкi змiннi та здобути iнтеграл. Обмiрковано зв’язок цих питань з методом в’язки iнтегралiв Четаєва. Розглянуто рухи твердого тiла з маховиком i гiроскопа Горячева–Чаплигiна.