Михайло Петрович Кучера та вітчизняна історико-археологічна наука - Томашевський, А.П.; Борисов, А.В. (Археологія, 2017)
Статтю присвячено 95 річчю з дня народження корифея вітчизняної давньоруської та середньовічної археології, доктора історичних наук Михайла Петровича Кучери. Розглядаються цікаві обставини початку археологічної діяльності вченого, розкривається географія його польових досліджень в усіх регіонах України, під час яких він обстежив півтисячі пам’яток, переважно городищ. Констатується виключна роль М.П. Кучери у вивченні конструкцій і часу створення та призначення Змієвих валів. Також вчений розробив засади та принципи давньоруської та післямонгольської хронології. В роботі формулюються основні риси польової та аналітичної методики досліджень М.П. Кучери та найбільш актуальні і важливі складові його об’ємної наукової спадщини.