Про час заснування Ніконія (за матеріалами східногрецької кераміки) - Секерська, Н.М.; Буйських, А.В. (Археологія, 2018)
На підставі вивчення іонійських киліків та чаш східногрецького походження з керамічної колекції Ніконія встановлено їх сучасну хронологію, зроблено висновок про динаміку імпорту цього виду посуду до Нижнього Подністров’я, а на підставі цього — поточнений час заснування Ніконія в межах останньої третини (чверті) VI ст. до н. е.