Діагностика та лікування при інвазивній грибковій інфекції у пацієнтів з онкологічними захворюваннями - Клименко, С.В. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2010)
Аспергільоз та кандидоз є найпоширенішими грибковими інфекціями у реципієнтів трансплантата гемопоетичних стовбурових клітин та інших категорій пацієнтів онкологічного профілю. Стратегія щодо зниження захворюваності та смертності від цих інфекцій включає антигрибкову профілактику, емпіричну терапію хворих з тривалою лихоманкою і нейтропенією та преемптивну терапію. Протигрибкове лікування базується на застосуванні амфотерицину B, його ліпідних похідних, тріазолів, ехінокандинів. Вориконазол* є препаратом вибору для лікування більшості пацієнтів з інвазивним аспергільозом. Ключові слова: онкологічні захворювання, грибкова інфекція, аспергільоз, кандидоз, лікування.