Діагностика та лікування хворих на злоякісні лімфоми з метастатичним ураженням кісток - Пономарьова, О.; Бондарук, О.; Огороднікова, Н.; Чешук, В.; Зайчук, В. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2006)
Ураження кісток при лімфогранулематозі та неходжкінських лімфомах, як правило, є проявом пізніх стадій процесу одночасно з масивним ураженням лімфатичних вузлів. Протягом кількох років ми спостерігаємо за 10 хворими (7 — на лімфогранулематоз та 3 — на неходжкінські лімфоми) з первинними кістковими вогнищами та за 15 хворими із рецидивами захворювання, які проявлялися дисемінованим ураженням лімфатичних вузлів і кісток. У всіх хворих відзначали позитивну відповідь на комбіновану терапію із застосуванням клодронату. У статті також розглядають питання діагностики та лікування таких хворих, необхідність диференційної діагностики з первинними пухлинами кісток. Ключові слова: лімфогранулематоз, неходжкінські лімфоми, первинне та вторинне ураження кісток, хіміотерапія, клодронат.