Літописний "шлях Мономаха": археологічні реалії - Казаков, А.Л.; Коваленко, В.П.; Моця, О.П.; Петраускас, А.В.; Ситий, Ю.М.; Скороход, В.М. (Археологія, 2014)
У «Повчанні дітям» Володимир Мономах розповідає, як під час князювання в Чернігові (1078—1093) він понад 100 разів мчав на виклик батька великого київського князя Всеволода Ярославича до Києва «від заутрені до вечірні». Здійснена авторами археологічна розвідка дозволила конкретизувати можливі варіанти маршрутів князя по обох берегах Десни.