Про один рідкісний тип амфор римського часу з Тіри - Масюта, Д.О. (Археологія, 2018)
До наукового обігу вводяться фрагменти амфор типуVIII за класифікацією А. Опайца, знайдені в Тірі. Розглядаються питання, пов’язані з їх морфологією, хронологією, ареалом розповсюдження. Робиться припущення про те, що їх надходження у Тіру пов’язане з римською військовою присутністю у місті в ІІ — першій половині ІІІ ст. н. е.