Ліпна кераміка античних центрів Північного Причорномор'я як джерело для вивчення етнічної та економічної історії - Гаврилюк, Н.О. (Археологія, 2014)
На ґрунті етнокультурного аналізу ліпної кераміки із ключових античних пам’яток Північного Причорномор’я обстоюється її зв’язок з греками-переселенцями. У комплексі ліпного посуду виділено 11 генетично неоднорідних груп, най- численніша з яких саме грецька.