Пiзньолатенський перiод на територiї Прикарпаття - Вакуленко, Л.В. (Археологія, 2020)
Пізньолатенський період, що припадає на два останніх століття до межі ер — це час етнічних та культурних змін на теренах Європи. Ці зміни пов’язані, по-перше, з кельтською культурною експансією, що сприяла утворенню нових латенізованих культур, по-друге, з просуванням варварських племен із північного заходу у Причорномор’я та Подунав’я. Частина цього шляху проходила вздовж північних схилів Карпат, свідченням чого є археологічні пам’ятки ІІ—І ст. до н. е., відкриті на Прикарпатті