Одержання та особливості утворення двошарових індатів BaNd2−xSmxIn2O7 - Тітов, Ю.О.; Струтинська, Н.Ю.; Чумак, В.В. (Доповіді НАН України, 2023)
Методами рентгенівської порошкової дифракції встановлено основні закономірності впливу ізовалентного заміщення атомів А-позиції в шаруватій перовськітоподібній структурі індату BaNd₂In₂O₇ на механізми утворення двошарових фаз типу BaNd₂₋ₓSmₓIn₂O₇ (х = 0, 1, 1,6 та 1,8) послідовною термообробкою шихти спільно закристалізованих солей. Показано, що стадійність механізмів утворення і характер послідовності фазових перетворень визначається як складом, так і ступенем заміщення атомів неодиму. Встановлено, що формування високовпорядкованої шаруватої структури BaNd₂₋ₓSmхIn₂O₇ (х = 0 та 1) відбувається за температури Т > 1570 К шляхом структурної трансформації проміжного тривимірного дефектного перовськіту загального складу (BayLnz)InO₃₋δ із статистичним розподілом атомів Ba, Ln та оксигенових вакансій. Формування двошарових BaNd₂₋ₓSmхIn₂O₇ (х = 1,6 та 1,8) відбувається двома шляхами: як взаємодією дефектного ромбічного перовськіту (BayLnz)InO₃₋δ з проміжною фазою Ba(In,Sm,Nd)O₄, так і шляхом структурної трансформації дефектного перовськіту (BayLnz)InO₃₋δ. Визначено оптимальні умови синтезу однофазних BaNd₂₋ₓSmхIn₂O₇ з двошаровою перовськітоподібною структурою.