Пам'ятка середньовічної металопластики з околиць Києва - Готун, І.А.; Казимір, О.М.; Шахрай, Д.О. (Археологія, 2015)
Публікацію присвячено виготовленій з кольорового металу знахідці з давньоруського горизонту багатошарового селища в Софіївській Борщагівці: орнаментованій привісці у вигляді піхов ножа з вкладеним до них, схожим на давньоруські писала з втраченою лопаточкою стрижнем. Розглядаються історія вивчення та семантика таких амулетів, на прикладі досліджуваної пам’ятки констатується, що інформаційні можливості селищ доби середньовіччя ще не вичерпані.