Найдавнiшi кургани як знакова система - Іванова, С.В. (Археологія, 2021)
У статті йдеться про проблему раннього датування курганів Північного Надчорномор’я та Передкавказзя. Доведено, що помилковим є датування таких курганів за датами, які пов’язані з сакральними спорудами (святилищами). Треба відокремити ці комплекси та досить ранні поховання на їх території як ґрунтові, безкурганні, та визнати їх хронологічний пріоритет. Будівництво в подальшому курганів на території святилищ (38—37 ст. до н. е.) вказує на спільний сакральний простір населення епохи палеометалу.