Тильники канчука зi спецiальним виступом ХI—ХIII ст. (за матерiалами Нацiонального музею iсторiї України) - Осипенко, М.С. (Археологія, 2021)
Розглядається категорія знахідок, що належить до складових частин канчука, т. зв. тильники — завершення руків’я характерної форми, що за своїми обрисами нагадають голівку птаха. Здійснено спробу систематизації відомих на сьогодні типологічних схем, картографовано та створено каталог відповідних знахідок. Також вводиться до наукового обігу декілька раніше не публікованих предметів.