Реконструкция реколонизации ареала вида на основе анализа географической изменчивости аллозимов Ldh-B прудовой лягушки Rana esculenta (=lessonae) - Межжерин, С.В.; Морозов-Леонов, С.Ю.; Ростовская, О.В.; Соболенко, Л.Ю. (Доповіді НАН України, 2010)
Географiчний аналiз мiнливостi алелiв локусу Ldh-B ставкової жаби Rana esculenta (= lessonae) показав iстотну генетичну диференцiацiю в меридiональному напрямi, обумовлену наявнiстю двох центрiв вiдновлення ареалу, що вiдповiдають захiдноєвропейському та пiвденноуральскому льодовиковим рефугiумам. Найiмовiрнiше, реколонiзацiя являла собою потужнi мiграцiйнi потоки схiдної форми у межi мешкання захiдної. Ця обставина пiдтверджується фактом широкої iнтрогресiї алеля Ldh-B^Ls(64), характерного для схiдної форми, в захiднi популяцiї виду, i явно обмеженим розповсюдженням гена Ldh-B^Lf(88), властивого захiднiй формi, у схiдному напрямку. У результатi на межi Захiдної та Центральної України утворилась рiзка перехiдна зона частот алелiв, що чiтко вiдповiдає межам територiй з рiзним ступенем континентальностi клiмату. В цiлому структура R. esculenta (= lessonae) вiдповiдає моделi двох вiкарних видiв з рiзними потенцiалами до розселення i широкою однобiчно направленою iнтрогресiєю генiв.