Тектоногеохімічна гіпотеза утворення викидонебезпечних зон у вугільних пластах - Лукінов, В.В.; Пимоненко, Л.І.; Бурчак, О.В.; Суворов, Д.А. (Доповіді НАН України, 2010)
Запропоновано гiпотезу утворення викидонебезпечних зон у вугiльних пластах, яка базується на уявленнi про вплив тектонiчних рухiв на геохiмiчнi процеси. Перiодичнi тектонiчнi рухи сприяють формуванню осередкiв структурно перетвореної вугiльної речовини, в яких вiдбувається нагромадження критичного об’єму потенцiальної енергiї та генерацiя газу.