Новые данные об изменчивости ветра в северо-западной части Черного моря - Полонский, А.Б.; Гармашов, А.В. (Доповіді НАН України, 2010)
На пiдставi аналiзу даних тривалих iнструментальних спостережень за вiтром, виконаних на стацiонарнiй газодобувнiй платформi в Каркинiтськiй затоцi, видiлено статистично значущi нестацiонарнi коливання модуля та складових вектора вiтру в iнтервалi перiодiв вiд 0,5 до 15 дiб. Виявлено значну перемiжнiсть не тiльки бризових (~ 1 доба) i синоптичних (~ 2–6 дiб), а й бiльш низькочастотних внутрiшньомiсячних флуктацiй швидкостi вiтру з типовими перiодами ~ 10–15 дiб. Їх максимальна амплiтуда приурочена до осiнньо-зимового сезону 1997/1998 рр., тобто вiдзначалась у зрiлу фазу одного з найiнтенсивнiших Ель-Нiньо за весь перiод iнструментальних спостережень. У цей час енергiя внутрiшньомiсячних низькочастотних флуктацiй швидкостi вiтру (~ 7 м²/с²) у 1,5 раза перевищувала енергiю коливань у синоптичнiй областi спектра. Цi результати пiдтверджуються аналiзом даних берегової гiдрометеорологiчної станцiї “Одеса-порт”, а також даних ре-аналiзу Японського метеорологiчного товариства.