Сучасний стан проблеми місцевих рецидивів раку прямої кишки - Шалімов, С.О.; Сорокін, Б.В.; Литвиненко, О.О. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2005)
Резюме. Проведено аналіз даних літератури відносно факторів, що впливають на частоту виникнення місцевих рецидивів раку прямої кишки (МР РПК). Виділені дві групи чинників, які можуть спричиняти МР РПК: об’єктивні (вік, стадія захворювання, ступінь диференціювання пухлинних клітин) та суб’єктивні (неправильна мобілізація кишки, низький рівень перев’язування артерії, порушення цілості кишки під час хірургічного втручання, септичні післяопераційні ускладнення, недостатній досвід хірурга). Оцінена профілактична роль променевої терапії у запобіганні виникнення МР РПК. Визначено, що найбільш перспективними методами їх попередження є тотальна мезоректальна ексцизія у поєднанні з променевою терапією.