Обліково-аналітичне забезпечення антикризового управління сільськогосподарськими підприємствами на засадах бюджетування - Жовновач, Р.І.; Ковальов, Д.Г.; Бурлака, В.В. (Економічний вісник Донбасу, 2023)
Стаття присвячена дослідженню особливостей організації обліково-аналітичного забезпечення антикризового управління сільськогосподарських підприємств на засадах бюджетування. Зазначено, що аграрний сектор зазнав значних збитків внаслідок негативного впливу воєнного стану, а сільськогосподарські підприємства зіткнулися з численними викликами, які загрожують їх економічній безпеці. Обґрунтовано необхідність здійснення постійного моніторингу найважливіших облікових об'єктів підприємств з урахуванням щоквартальних змін та проведення профілактичних заходів на основі дієвої обліково-аналітичної системи, яка є запорукою ефективного антикризового управління сільськогосподарськими підприємствами. Представлено методичний підхід до формування організації обліково-аналітичного забезпечення антикризового управління підприємством на засадах бюджетування, здатного забезпечити керівництво необхідною інформацією для прийняття обґрунтованих управлінських рішень щодо попередження кризового стану та розробки адекватних сучасним вимогам антикризових заходів шляхом ідентифікації майбутніх подій, стану підприємства, ризиків та кризових загроз. За результатами такого підходу виокремлено функції бюджетування в обліково-аналітичному забезпеченні антикризового управління підприємством. Наведено рекомендації щодо розробки бюджетів сільськогосподарських підприємствах з врахуванням галузевих особливостей їх виробничої діяльності. Бажаним результатом від формування запропонованого обліково-аналітичного забезпечення антикризового управління сільськогосподарських підприємств на засадах бюджетування є забезпечення своєчасного виявлення ризиків та сигналів вірогідного кризового стану, причин його виникнення, інформаційної підтримки адекватних сучасним умовам антикризових рішень, а також сприяння розробці ефективних стратегій та заходів для збереження стійкості сільськогосподарських підприємств аграрного сектору в цілому.