Ідентифікація стану оплати праці та можливості розвитку гідної оплати праці у промисловій галузі України - Гітіс, Г.П.; Курішко, К.А.; Яковенко, Ю.Р. (Економічний вісник Донбасу, 2023)
Забезпечення сталого розвитку промислових підприємств багато в чому залежить від мотивації персоналу досягати поставлених цілей, яка формується, по перш чергу, під впливом такого чинника як «оплата праці». У статті запропоновано підхід щодо ідентифікація стану оплати праці та оцінювання його динаміки за видами економічної діяльності у промисловості України з точки зору забезпечення гідного рівня оплати праці. Використання в якості інструментарію ідентифікації методу таксономічного аналізу дозволило: встановити види економічної діяльності промисловості України з найкращим та найгіршим станом оплати праці; виявити основні змінення у сфері оплати праці (як за окремими видам економічної діяльності, так і в цілому у галузі); здійснити групування видів економічної діяльності промисловості за рівнем розвитку та прояву ознак гідної оплати праці. На підставі узагальнення результатів аналізу виявлено погіршення стану оплати праці за більшістю видів економічної діяльності промисловості, що дозволило ідентифікувати його як незадовільний. Встановлено основні перешкоди щодо забезпечення гідного рівня оплати праці: низькій розмір заробітної плати (нижче середнього рівня по країні, в особливості у 2021 році); неефективний розподіл витрат на оплату праці; наявність заборгованості з виплати заробітної плати. Визначено напрями реформування та удосконалення політики оплати праці у промисловості України як на державному рівні, так і на рівні окремих підприємств.