Модель дослідження зміни стану запасів для оптимізації багатопараметричних процесів гірничого виробництва - Хорольський, А.О. (Фізико-технічні проблеми гірничого виробництва, 2023)
Мета. Розробити новий підхід, щодо проєктування процесів, які супроводжують освоєння родовищ корисних копалин. Це дозволить врахувати багатоманіття та різний ступінь впливу параметрів на загальну ефективність. Методи дослідження. Застосовано декомпозиційний підхід для оптимізації багатопараметричних процесів гірничого виробництва. Мережеві моделі та алгоритми оптимізації на мережах та графах для пошуку оптимальної стратегії освоєння родовищ корисних копалин. Модель дослідження зміни стану запасів для проєктування технологічних процесів, які супроводжують видобуток корисних копалин. Результати. Було запропоновано методику оптимізації параметрів освоєння родовищ корисних копалин на основі представлення альтернативних варіантів технологічних процесів у вигляді мережевої моделі. В залежності від типу корисної копалини, а також доцільності збагачення відходів видобутку запропоновано дві стратегії проєктування. Якщо відходи доцільно збагачувати, то необхідно максимізувати вартість тони гірської маси. Якщо відходи видобутку недоцільно збагачувати, то необхідно мінімізувати витрати на видобуток тони корисної копалини. Для підвищення ефективності експлуатації рудних родовищ корисних копалин запропоновано застосовувати відходи видобутку у якості складових сумішей для закладки виробленого простору. Обсяги робіт із закладки виробленого простору визначаються на основі маржинального аналізу. Для підвищення ефективності експлуатації вугільних родовищ запропоновано мінімізувати кількість відходів, які надходять на поверхню. Було розглянуто альтернативні варіанти експлуатації вугільного родовища та запропоновано дві стратегії: одна полягає у мінімізації відходів, що передбачає селективне виймання і закладку виробленого простору, а інша стратегія полягає у максимізації вилучення супутніх корисних копалин, що передбачає комбайнове виймання, розділення вантажопотоків, додаткове збагачення відходів. Наукова новизна. Наукова новизна полягає у розробці нового підходу, а також створенні моделей освоєння родовищ корисних копалин. Наведено алгоритм проєктування процес освоєння родовищ корисних копалин. Якщо відходи видобутку недоцільно збагачувати то застосовуємо програмування альтернативного графу на мінімум, що дозволить мінімізувати вартість видобутку 1 т корисної копалини, у іншому випадку – програмування альтернативного графу на максимум, що дозволить максимізувати вартість 1 т гірничої маси. Виконання цих умов дозволить підвищити ефективність виробництва та знизити техногенне навантаження на довкілля. Практичне значення. Полягає у створенні пакету прикладних програм для проєктування процесів освоєння родовищ корисних копалин. Ключові слова: стратегія, відходи виробництва, проєктування, екологія, технологічна схема, граф, програмне забезпечення.