TNM-класифікація злоякісних пухлин: історія, принципи, практичне застосування - Галайчук, І.Й. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2010)
Розглянуто еволюцію класифікації TNM в історичному аспекті. Подано характеристику основних (T, N, M, G), додаткових (m, r, y, a) і факультативних (L, V, Pn C, R) класифікаційних критеріїв, показано прогностичне значення пухлинних маркерів (в тому числі молекулярних), ізольованих пухлинних клітин (ITC) та мікрометастазів (mi). З клінічних позицій оцінено TNM-стадіювання злоякісних пухлин та застосування шкали ECOG і RECIST. Встановлено, що під егідою класифікаційної системи ТNМ об’єднується більшість необхідних параметрів для адекватної інтерпретації ступеня поширення злоякісної пухлини в організмі. Ключові слова: рак, класифікація, TNM, клінічні групи, класифікаційні критерії, сторожовий лімфатичний вузол, онкомаркери, ізольовані пухлинні клітини, ECOG, RECIST.