Економічна безпека та якісні характеристики національної економіки в умовах війни - Ситник, Л.С. (Економічний вісник Донбасу, 2023)
Узагальнено загрози економічній безпеці України до і в умовах війни. На додаток до виявлених науковцями загроз економічній безпеці запропоновано використовувати кризовий стан та банкрутство підприємств, що формуються під впливом порушення єдності простих моментів процесу праці та кругообігу промислового капіталу в його функціональних формах. Доведено, що погіршення економічної безпеки є наслідком неефективної економічної політики держави. Порівняння загроз до і в умовах війни показало, що війна тільки посилила і загострила їхній вплив на економіку. Формування загроз почалося навіть раніше проголошення незалежності країни. Оцінка внутрішнього середовища національної економіки за 2000-2020 рр. показала відсутність виконання пріоритетних завдань розвитку країни, а також те, що серед ключових чинників підвищення рівня фінансової стійкості немає майже жодного з позитивною тенденцією. Зміни в національній економіці за оцінкою результатів класифіковано як послідовне цілеспрямоване руйнування базису продуктивних сил і перетворення економіки України на малу сировинну відкриту економіку з низькотехнологічною продукцією і залежністю від глобальних циклів сировинної кон’юнктури.