Відновлення та розвиток транспортної інфраструктури у повоєнний період - Бойченко, М.В. (Економічний вісник Донбасу, 2023)
Війна вкрай негативно вплинула на всю економіку України, в тому числі й на транспортну інфраструктуру. Але без якісної та сучасної транспортної інфраструктури повноцінне повоєнне відновлення виробничого сектору неможливо. Роботи з відбудови зруйновних ворогом або створення нових промислових об’єктів мають вестися паралельно з відновленням та модернізацію логістичної інфраструктури. Для відновлення/розвитку та реформування логістики міжнародних перевезень особливу увагу слід приділити цифровим технологіям, особливо відповідному науково-методичному підґрунтю. Також потрібен постійний моніторинг ефективності цифрової інфраструктури. Показано не тільки переваги переходу до цифрових технологій, але й можливі проблеми в разі такого переходу. Вигідне геополітичне розташування України та впровадження новітніх принципів відповідно до сучасних тенденцій розвитку логістики дозволить Україні відбудувати логістичну інфраструктуру автомобільних перевезень за найновішими стандартами та європейською політикою як складову максимальної інтеграції України з ЄС, можливої економічної транс- формації, в тому числі щодо нових можливостей для українського бізнесу шляхом побудови економіки на принципах дерегуляції та лібералізації. Обґрунтовано основні засади, на яких буде базуватися реформування транспортної інфраструктури відповідно до законодавства ЄС і сучасних тенденцій розвитку логістики. Важливим аспектом розвитку транспортної інфраструктури є випуск безпечних, екологічно чистих та енергоефективних транспортних засобів та оновлення існуючого транспортного парку.