Сучасний стан та перспективи фундаментальних дослiджень в експериментальнiй та клiнiчнiй онкологiї - Чехун, В.Ф. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2010)
Проаналізовано сучасні відомості про молекулярні механізми злоякісної трансформації, молекулярну сертифікацію пухлинних клітин для індивідуалізації терапії; про роль та зв’язок з різними стадіями канцерогенезу процесів хронічного запалення, ангіогенезу, а також строми пухлин і їх мікрооточення; про імуноло- гічні аспекти пухлинного росту. Сформульовано основи нових стратегій медикаментозної терапії при злоякісних новоутвореннях. Ключові слова: злоякісні пухлини, молекулярні маркери, мікрооточення пухлин, ангіогенез, хронічне запалення, протипухлинний імунітет, медикаментозне лікування.