3 історії археологічної науки Закарпаття - Пеняк, П.С. (Археологія, 1995)
Археологічній науці Закарпаття пощастило, що біля її колиски в середині XIX ст. опинився здібний» самовідданий і високоосвічений культурний діяч Тивадар Легоцький, колишній адвокат маєтків графів Шенборнів на території Бережського комітету, Розпочавши з простого колекціювання старожитностей, Т. Легоцький незабаром перейшов межі пасивного їх збирання. Починаючи з 1869 р., коли в Будапешті почав виходити «Археологічний вісник», Т. Легоцький стає його активним дописувачем. Своїми статтями і нотатками він знайомив громадськість Угорщини з закарпатськими старожитностями.