А.Г. Колесников Трипольское общество Среднего Поднепровья. Опыт социальних реконструкций в археологии. — К.: Наукова думка, 1993. — 152 с. - Відейко, М.Ю. (Археологія, 1995)
Публікація кандидатської дисертації О. Г. Колесникова є першим у трипільській історіографії монографічним дослідженням суспільної структури енеолітичного населення території України. Крім того, в роботі аналізуються загальні засади палеосоціологічних реконструкцій — моделювання, системний підхід, комплексність, а також конкретні методи — палеоекономічні, палеодемографічні та статистичні. Застосування цього арсеналу автор демонструє на археологічних матеріалах з розкопок поселень і могильників трипільської культури у північній частині Середнього Подніпров’я, відтворює можливу, з його точки зору, модель суспільства мідного віку а цьому районі.