Про так звані чернігівські гривни срібла - Котляр, М.Ф. (Археологія, 1995)
Визначаються час виникнення, метрологічні характеристики, ареал монетних гривен так званого чернігівського типу, поширених майже на всій території Давньої Русі. Досліджена техніка відливання й встановлені причини плющення поверхні цих гривен.