Про вплив змін оточуючого середовища на історичний розвиток Ольвійської держави - Крижицький, С.Д. (Археологія, 1995)
У статті розглядається питання про невипадковість збігу змін оточуючого середовища і історичного розвитку Ольвійської держави.