Критерії виділення наземних жител пізнього палеоліту - Васильєв, С.О. (Археологія, 1995)
Стаття присвячена проблемі критеріїв виділення пізньопалеолітичних жител найпростішого типу. Обговорюються теоретичні моделі таких конструкцій, висунуті А. Леруа-Гураном, а також схеми розподілу культурних залишків при розміщенні вогнища під відкритим небом Л. Бінфорда та їх можливі археологічні застосування. На основі матеріалу ряду багатошарових стоянок Верхнього Єнісею (Майнинська, Уй І та II) аналізуються різні типи розподілу знахідок у плані, робиться спроба інтерпретації привогнищевих накопичень. Висунуті припущення відносно різниці у складі знахідок у замкненому просторі та поза ним.