Європейський консенсус щодо ведення хворих на диференційовану карциному щитоподібної залози (частина ІІ) (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2010)
Враховуючи те, що в багатьох країнах Європи існують внутрішні протоколи чи стандарти, які відрізняються деякими важливими аспектами, Європейська асоціація з вивчення щитоподібної залози започаткувала широко масштабне впровадження Консенсусу ведення хворих на диференційовану карциному та вузлові захворювання щитоподібної залози. З метою ознайомлення українських лікарів, які займаються лікуванням та моніторингом хворих з вищезазначеною патологією, за поданням Українського товариства фахівців з ядерної медицини наведено виклад матеріалів Європейського консенсусу, що підготовлений колективом відділення ядерної медицини (керівник д.м.н. О.І. Солодянникова) Національного інституту раку на основі публікації European Thyroid Cancer Taskforce. «European consensus for the management of patients with differentiated thyroid carcinoma of the follicular epithelium» / F Pacini, M Schlumberger, H Dralle, R Elisei, JWA Smit, W Wiersinga / Eur J Endocrinology 2006; 154: 787–803. Ключові слова: диференційована карцинома щитоподібної залози, тиреотропін- супресивна терапія, моніторинг хворих після первинного лікування, ведення хворого після первинного лікування, довготривале спостереження, рецидиви, метастази, віддалені метастази, побічні ефекти радіойоду, дистанційна променева терапія, хіміотерапія.