Пам'яті Ігоря Кириловича Свєшнікова (Археологія, 1996)
Основна частина наукового життя Ігоря Кириловича пройшла в Інституті суспільних наук АН УРСР (нині Інститут українознавства НАНУ). З 1959 до 1994 р. він працював тут на посадах молодшого, старшого, потім провідного наукового співробітника. Його основні дослідження були пов'язані з проблемами культур шнурової кераміки, кулястих амфор, тшинецько-комарівської на території Поділля і Волині. Багаторічні дослідження пам'яток різних хронологічних періодів дозволили вдосконалити методику польових археологічних досліджень та з усією відповідальністю взятись за розкопки місця битви під Берестечком 1651 р., до проведення яких він готувався з юнацьких років. Протягом майже 25 років (1970--1994) він провадив тут розкопки, які не були безпосередньо пов'язані з працею в Інституті суспільних наук. І. К. Свєшніковим опубліковано понад 160 праць у вітчизняних та зарубіжних наукових виданнях. В останні роки Ігор Кирилович успішно проводив дослідження літописного давньоруського Звенигорода, улітку 1995 р. розпочав дослідження оспіваної Миколою Гоголем фортеці Дубно. Широкі наукові інтереси, жадоба пізнання привели до того, що протягом свого життя він кілька разів міняв тематику своїх досліджень і завжди проводив їх на найвищому рівні.