Пам'яті Віктора Олександровича Харламова (Археологія, 1996)
13 лютого 1966 р. раптово, передчасно, пішов від нас Віктор Олександрович Харламов -- начальник Архітектурно-археологічної експедиції Інституту археології НАН України, один з провідних фахівців країни у галузі давньоруської архітектурної археології. Його добре знали і шанували археологи та історики архітектури і за рубежем. Одним із зацікавлень вченого було створення численних графічних та об'ємних наукових реконструкцій будівель, садиб, цілих кварталів стародавнього Києва, моделювання містобудівної структури та окремих її елементів. Дослідження пам'яток давньоруського монументального зодчества Переяславля Руського, були другим після Києва, об'єктом наукових інтересів В. О. Харламова. Багато років учений присвятив вивченню території Києво-Печерської лаври, для чого було спеціально створено Архітектурно-археологічну експедицію, яку він і очолив і яка пізніше поширила свою роботу на всю територію Києва та Переяслава. За роки своєї напруженої наукової праці В. О. Харламов надрукував понад 70 праць, які виходили, перш за все, у наукових збірниках відділу археології Києва, численних архітектурних та археологічних виданнях. Українська архітектурно-археологічна наука втратила вченого, енергійний талант якого тільки почав розкриватись у всій своїй потужності. До його наукової спадщини неодноразово будуть звертатись науковці різних галузей, просто. широкі верстви любителів вітчизняних старожитностей.