Сьогодення та перспективи створення наносистем спрямованої доставки лікарських препаратів до пухлинних клітин - Налєскіна, Л.А.; Бородай, Н.В.; Чехун, В.Ф. (2009)
Резюме. Необхідність пошуку нових підходів до лікування онкологічних хворих зумовлена високою токсичністю протипухлинних препаратів та резистентністю пухлин до їх дії. Перспективним є створення нанокомпозитів спрямованої доставки лікарських засобів до пухлинних клітин з використанням наноферомагнетиків та ліпосомальних носіїв. Обговорюються вимоги до керованих зовнішнім магнітним полем наносистем та труднощі, які виникають при конструюванні їх складових: феромагнетиків і ліпосомальних наносистем. Висвітлено роль і перші досягнення фундаментальних досліджень як важливий крок на шляху до створення лікарських наноконструкцій. Окреслено коло перспективних напрямків удосконалення наносистем спрямованої доставки протипухлинних препаратів до мішені та очікувані переваги при їх впровадженні. Ключові слова: лікарська резистентність пухлин, нанокомпозити, феромагнетики, магнітне поле, ліпосоми, спрямована доставка лікарських препаратів.