Агрегация катионных каликсаренов в водном растворе и влияние агрегатов на кислотно-основное равновесие индикаторов - Мчедлов-Петросян, Н.О.; Богданова, Л.Н.; Родик, Р.В.; Водолазкая, Н.А.; Кутузова, Л.В.; Кальченко, В.И. (Доповіді НАН України, 2010)
Агрегацiю амфiфiльних холiнових похiдних калiкс[4,6]арену у водних розчинах було дослiджено з використанням iндикаторних барвникiв i методу динамiчного розсiювання свiтла. Зсув максимумiв смуг поглинання та значень pKa барвникiв у присутностi амфiфiльних калiксаренiв є аналогiчним до ефектiв, зареєстрованих у присутностi мiцел катiонних ПАР.