Натурные исследования растекания тонкой искусственной пленки на морской поверхности - Иванов, В.А.; Малиновский, В.В.; Кориненко, А.Е. (Доповіді НАН України, 2010)
Представлено результати натурних дослiджень розтiкання тонкої поверхневої плiвки на морськiй поверхнi. Експерименти виконувалися в районi океанографiчної платформи в широкому дiапазонi швидкостей вiтру та параметрiв вiтрового хвилювання. Було встановлено, що швидкiсть розтiкання збiльшується з посиленням швидкостi вiтру. При малих вiтрах розтiкання визначається рiзницею коефiцiєнтiв поверхневого натягу “вода — плiвка”. Вплив довгих хвиль на процес розтiкання плiвок не виявлено.