Міжнародна конференція «Використання людиною печер» - Буров, Г.М.; Уртанс, Ю.Т. (Археологія, 1996)
6—9 липня 1993 р. у м. Ньюкасл-апон-Тайн на півночі Англії було проведено конференцію, присвячену ролі печер і скельних написів у житті людини. Організували цю зустріч доктори Кристофер Сміт і Клайв Бонсолл (Ньюкаслський та Едінбурзький університети). Тематика конференції охоплювала різні райони світу і всі епохи від палеоліту до сучасності. Розглядалися печерні археологічні пам'ятки або етнографічні матеріали майже усієї Європи, Кавказу, Палестини, Канарських о-вів, Південної Африки, Австралії та Південно-західної частини Південної Америки. Було зачитано 27 доповідей, не вpaховуючи двох стендових (англійки К. В. Бойл, М. Сімойнш ді Абреу і Л. Жаффі з Португалії). Учасники конференції (понад 50 чоловік) репрезентували 17 країн світу: Beликобританію, Португалію, Іспанію, Францію, Бельгію, Данію, Швецію, Німеччину, Австрію, Хорватію, Ізраїль, Південноафриканську Республіку, Малаві, США, а також Росію, Україну та Латвію.