До 60-річчя Івана Тихоновича Чернякова (Археологія, 1996)
Виповнюється шістдесят років відомому українському археологу І. Т. Чернякову. Він народився 21 жовтня 1936 р. в селянській родині монастирського горюнського села Нова Слобода Путивльського району Сумської області. Активну участь в археологічних експедиціях розпочав під час навчання на історичному факультеті Одеського університету у 1955—1960 рр., де його вчителями були М. С. Синицин, М. Ф. Болтенко, П. Й. Каришковський. Подальша праця його значною мірою була пов'язана з найстарішим на Україні Одеським археологічним музеєм. В галузі польових досліджень I. Т. Черняков ще з студентських років поставив завдання ліквідувати «білу пляму» в археологічних уявленнях про добу бронзи на території Північно-Західного Причорномор'я. Вивченню проблем епохи пізньої бронзи І. Т. Черняков приділяє особливу увагу. В основу його кандидатської дисертації, а після цього і монографії, покладені матеріали численних поселень сабатинівської культури Північно-Західного Причорномор'я, а також пов'язаних з нею слідів металообробного виробництва. Починаючи з 1985 р. |. Т. Черняков працює в Інституті археології HAH України. Під його керівництвом захищені 3 кандидатських дисертації, кілька дисертацій готується до захисту. Поздоровляючи І. Т. Чернякова з ювілеєм, всі його колеги та учні зичать йому міцного здоров'я, подальших успіхів у науці.